Fisken som hjelper deg med å skrive fortelling

POMS – enkel innføring i plotting

POMS er en av hovedpersonene i min neste bok som handler om å skrive fortellinger. POMS kan symbolisere hva et plott hovedsaklig er. Hodet symboliserer begynnelsen, ryggmargen, midten og halen slutten.

POMS står for Person, Objekt, Motstand og Slutt. Personen møter vi i begynnelsen og hen ønsker å oppnå noe – et objekt eller et mål. Og det er det som er selve ryggmargen i fortellingen.

For at historien skal bli spennende (og ikke alt for kort), trenger hovedpersonen å møte motstand. Jo mer motstand hen møter, jo mer spenning og dramatikk blir det.

Fortellingen ender i det helten gir opp eller oppnår målet sitt. Det er dette som er plottet eller hovedskjelettet til en fortelling.

Noen tenker at dette kanskje det er innlysende. Men min erfaring er at mange skrivere glemmer dette underveis. De drukner i flotter formuleringer og utvidelse av øyeblikket. Og ikke minst i angsten for å mislykkes.

Hvis du greier å holde fokus på hvem fortellingen handler om, ønskene som vedkommende har og hva som hindrer – HELE veien gjennom fortellingen, er du lengre enn du kanskje tror. Og ikke minst vil du skrive en spennende fortelling.

Ønsker du å lære mer om plotting eller skriving, sjekk ut Skriv den fortellingen som kommer 25. november. Ta gjerne kontakt med meg hvis du har spørsmål om skriving!

Vennlig hilsen

Siw

Handlekurv
Skroll til toppen