Hvordan plotte en fortelling

Lurer du på hvordan du kan plotte en fortelling? Da kan du ta en titt på videoen under her. Dette er helt grunnleggende for å forstå hvordan man kan planlegge en fortelling. Planlegger du innholdet godt, er det større sjanse for å trekke leseren inn og holde på oppmerksomheten.

Selv om det ser enkelt ut på videoen, er det lurt å tenke gjennom hovedplottet. Hva hovedpersonen din ønsker seg og hva det er som hindrer? Alle personene som er med, har en grunn for å være der de er og gjøre det de gjør. Og ofte har de motstridende ønsker, noe som skaper større spenning i fortellingen din.

Hva du oppnår med å plotte

Jo flinkere du er til å plotte, jo mer driv blir det i historien. Du ønsker jo at leseren skal bli interessert og lure på hvordan det går til slutt. På den måten trekker du leserne inn i teksten og beholder dem der. Det er flere faktorer som kan bidra til at du holder på leserne, men spenning er en av de viktigste.

Hvis du tar deg tid til å plotte fortellingen din, sørger du også for at du har et godt skjelett som bærer fra begynnelse til slutt. Du vet hva som er ryggmargen i historien, noe som gjør det lettere å holde fokus.

Er du i tvil om hvilken sjanger du egentlig skriver i, er det nyttig å finne ut av hva som er hovedplottet ditt. Selv om fortellingen har en politietterforsker som hovedperson, er det ikke automatisk en krim. Det er hovedpersonens største ønske og viktigste prosjekt som bestemmer hvilken hovedsjanger du skriver i. Hvis politietterforskeren først og fremst er opptatt av å innlede eller reparere et kjærlighetsforhold, er det kanskje en romanse du skriver på.

Mer om å plotte og skrive fortellinger

Vi kommer tilbake med mange flere innlegg om det å skrive fortellinger. Følg med på nyhetsbrev og stikk gjerne innom facebooksiden vår hvor du blant annet vil finne livesendinger med skrivetips fra midten av februar.

Synes du innholdet er nyttig, er det supert om du deler det med andre.

Lykke til med skrivingen din!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen