Hvorfor MÅ du skrive den boka?

Alle bøker forteller en historie – også sakprosabøker. Til og med selvhjelpsbøker forteller en historie - om leserens reise mot et bedre liv.

Uansett hvilken bok du skriver, er det noen grunnleggende spørsmål du bør svare på. Først da blir du virkelig klar på din egen motivasjon og driv.

KJERNEN I MOTIVASJONEN

Hvorfor må du fortelle akkurat denne historien? Hvilken overbevisning er det som brenner i deg og som historien din næres av? Dette er kjernen i motivasjonen din. 

Boka "Skriv den boka" av forfatter Siw C. Christiansen
Boka "Skriv den fortellingen" av forfatter Siw C. Christiansen

Da jeg skrev «Skriv den boka» og «Skriv den fortellingen», var det ut fra en overbevisning om at vi alle trenger en guide når vi skal skrive bøker. Jeg hadde lært på den mest smertefulle måten at det ikke bare er å skrive i vei uten å vite hvor man skal. 

Jeg strevde med min første roman (og hadde gjort det i over ti år) da jeg skrev min første sakprosabok. Selv med forfatterutdanning og en fast skrivegruppe, visste jeg ikke hvordan jeg skulle planlegge og skrive fortellingen min på best mulig måte. 

Jeg ville ikke at andre skulle oppleve det samme. Derfor skrev jeg bøkene. Og derfor er jeg skrivecoach i dag. 

NØKKELEN TIL PROSJEKTET 

Historien som ligger bak boka di, har sannsynligvis hjemsøkt deg i lengre tid. Den har holdt deg oppe om natten. Den har ropt om oppmerksomhet når du leser andres bøker og ser på dokumentarer og filmer. Den dukker opp når det passer minst fordi den ønsker å bli fortalt.

Spørsmålet er hvorfor du tror den hjemsøker deg. Det kan være nøkkelen til prosjektet ditt.

HVORFOR ER DET VIKTIG Å SPØRRE OM HVORFOR? 

Hvorfor du skriver akkurat den boka du holder på med, vil påvirke hva du formidler. Leserne vil også merke det. Og når du vil utgi prosjektet, vil forlag, media og andre interesserte, spørre hvorfor du har skrevet den. 

Hvis du ikke vet hvorfor du skriver akkurat denne boka, kan det holde deg tilbake. Og i verste fall vil du ikke fullføre bokprosjektet ditt. 

Du vet at du liker å skrive, du vet du er god på det og at du har noe å formidle. Men vet du hvorfor det er viktig for deg eller hva det betyr for deg innerst inneOg har du satt ord på det?

SKRIV EKTE OG RÅTT

Hvis du ikke er bevisst på hvorfor historien er viktig eller hva den betyr for deg innerst inne, kommer du aldri til å skrive en bok som er ekte og rå. Da vil du bare surfe på overflaten og aldri berøre leserne dypt. 

SLIK GÅR DU I DYBDEN

For å gå dypt, trenger du å være ærlig med deg selv uten å dømme. De fleste av oss har minst én indre kritiker som hvisker: 

«Du kan ikke gjøre dette. Det er uvesentlig for andre. Gir ikke mening. Du har ikke peiling på hva du driver med!» 

Bli bevisst på de kritiske stemmene og aksepter at motstanden er der. Men ikke la den stanse deg fra å skrive. Usikkerheten kan gjøre at du tar forbehold eller er gjerrig på det du vil dele, slik at leseren ikke slipper skikkelig inn i teksten din. 

Vær ærlig med deg selv, skriv uten filter. Redigere kan du gjøre senere. Først må du tørre å se deg selv og det du vil si. Du trenger å akseptere hvem du er, og hva du har å komme med. 

Leseren merker det når du skrive fra et ærlig sted. Og de vil føle at de har hørt deg og møtt deg bare ved å lese boka di.  

Hvis leserne skal tenke at du har noe viktig å komme med, skriv noe som er viktig for deg. Ikke noe som nødvendigvis er lett, men noe som kommer fra hjertet. 

OPPGAVER SOM GJØR DEG KLOKERE 

Svar på disse spørsmålene så rått og ærlig som du kan. 

Hvorfor må du fortelle akkurat denne historien? Hvilken overbevisning er det som brenner i deg og som historien din næres av? 

Hvorfor vil du skrive boka akkurat nå? 

Hvorfor er du den rette til å skrive boka? 

Dette er det viktigste spørsmålene jeg stiller når jeg coacher noen i bokskriving. Svaret forteller meg mye om både skriveren og prosjektet. 

Svar på spørsmålene i dag! 
Det vil gi deg drivstoffet du trenger til å fortsette med det beste bokprosjektet. 

Lykke til! 

Siw 

PS: Fikk du med deg de 7 viktige grunnene for å lage en knallgod bokbeskrivelse? Ikke? Se her!

Handlekurv
Skroll til toppen